Pszt!

2013. március 27. – április 30.
MegnyitóOpening: 2013. március 26. 19:00
A Trapéz terében megvalósuló Pszt című kiállítással Damir Očko a nyelvi fordulatok, torzítások és csavarok felfedezésére invitál bennünket, hogy rámutasson a beszéd poétikai és zenei jellemzőire a hang és a kép dimenzióinak integrálásával.

A kiállítás két fotókollázsból és egy hanginstallációból áll. A fotókollázsok részben stancolt, részben illesztett elemekből, mondattöredékekből és egyéb absztrakt és geometrikus formákból állnak össze, miközben az alapot elsősorban a művész saját kézfejét ábrázoló és enteriőrökről készített fotók adják.

A V alakú installáció a 2012-ben a Palais de Tokyoban bemutatott Očko-féle térelemhez hasonlóan egy hanginstallációt foglal magába, amely a fotókollázsok alapját is adó Psst! és Hush! hangutánzó szavakkal operálva alakul kakofón zenei kompozícióvá utalva azokra a szituációkra, amikor valakit csendre intünk vagy éppen szövetségesként magunkhoz hívunk.

Očko munkamódszere transzparens: anyagok, vagy téma után kutatva csendes és láthatatlan elemeket használ fel műveihez, amelyeket hallhatóvá és láthatóvá alakít poétikai, politikai és teoretikus gesztusok segítségével.