Room of their Own

2023. július 7. – szeptember 30.
MegnyitóOpening: 2023. július 6. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Oltai Kata
KurátorCurator: Oltai Kata

A kiállítás címe Virginia Woolf Room Of One’s Own ikonikus könyvét idézi meg, magyar fordításban a Saját szoba címet kapta, mely nyilván utal az írás egyik legfontosabb tételmondatára: ahhoz hogy egy nő alkotni tudjon (az ő esetében írni), megfelelő pénzügyi bevételek mellet egy saját szobára, egy intim és uralt, belakott és kizárólagos térre van szüksége.

A középgenerációhoz tartozó kurátorként kimondottan felelősnek kell éreznem magam, hogyan teremtem meg azokat a szituációkat, amelyek erősítik azt a társadalmi teret, ahol nők hívnak be nőket, ahol egyik generáció ránézhet a másikra, ahol folyamatosságot lehet építeni, ahol figyelni lehet, hogy milyen hangok erősödnek és milyenek csendesednek el.

Ebbe a kiállításban fiatal nőket hívtam be egy közös térbe, egy olyan galériába, melynek női tulajdonosa van. Olyan fiatal alkotókat, akik női hangon beszélnek, kérdeznek, figyelnek, vagy nem figyelnek, saját tapasztalataikról beszélnek, vagy fiktív perszónát hívnak hozzá, fiatal anyák vagy éppen az egyetemet fejezik be. Pestiek, pécsiek, szegediek.

Festenek, hímeznek, tetoválnak, firkálnak, átjárnak a korábban szigorúan elvárt kategóriák között. Határozott egyéni hangjuk van, ami közös térbe engedve még izgalmasabb képet rajzol egy másik generáció hovatovábbjáról.

Oltai Kata

Kiállító művészek: Agg Lili, Buda Anna Flóra, Csatlós Asztrid, Dankó Boglárka, Juhász Villő, Koltay Dorottya Szonja, Mihály Gréta, Nyíri Orsolya, Poór Dorottya, Wirth Abigél