Sprang

Ősi fonott textilek, kortárs értelmezések Perutól Japánig

2024. május 18. – augusztus 11.
MegnyitóOpening: 2024. május 17. 17:00
MegnyitjaRemarks by: Erdei T. Lilla
KurátorokCurators: Dohnál Szonja, Egervári Márta

A Dubniczay-palota első emeleti kiállítóterében egy olyan különleges és hiánypótló tárlatot láthatnak az érdeklődők, mely az egyik legősibb textilkészítési technikát, a sprangot mutatja be történeti szempontból és kortárs értelmezésben egyaránt.

A sprang históriája az emberiség történelmében gazdag. Újra és újra feltűnik a különböző korokban és földrészeken. A legkorábbi lelet Európában, a dániai Borum mellől a kora bronzkorból (i.e. 1400 körül) került elő 1871-ben. Ekkorra a technika szinte ismeretlenné vált, noha hosszú évszázadokon keresztül használták különböző ruhadarabok, övek, fejrevalók készítésére.

A sprang egyszerű alapelven működő, már a neolitikumtól ismert fonatos technika, mely rugalmas textilt hoz létre, és szimmetriatengelye van az anyag struktúrájában, mintázatában; a létrehozható variációk lehetősége szinte végtelen. Könnyen kialakítható térformáival alkalmas alkotóművészeti célokra is.

A kiállításon a magyar és nemzetközi (cseh, dán, horvát, japán, kanadai, norvég) kortárs alkotók munkái megmutatják, hogy kellő nyitottsággal és képzelőerővel autonóm és használati tárgyak egyaránt készülhetnek ezzel a nem mindennapi technikával, a legkülönfélébb anyagokból. Ezt egészítik ki a Néprajzi Múzeumból és az Iparművészeti Múzeumból kölcsönzött, sprang technikával készült textil műtárgyak, melyeken keresztül ízelítőt kapunk abból a rendkívül gazdag mintakincsből, mely ezeket a hagyományos fonott viseleti darabokat jellemzi.

A kiállításon a látogatók egy közösségi fonás keretében ki is próbálhatják a technikát, így a tárlat végére egy közös sprangot hozunk létre, mely az összekapcsolódást is szimbolizálja.