Startron

2024. május 15. – június 14.

Egy kedves asztronauta a középkori várban vagy a szerencsejáték teremben. Vörös Miklós újból a gyerekek játékszereivel szól felnőtt témákról. A legó figurák pedig közelebb állnak a mindennapjainkhoz, mint elsőre gondolnánk, és egy idősíkokon átutazó űrhajóst követve sokat tanulhatunk a világunkról.

A Startron előzménye a 2019-es Starter Sets kiállítás, amely legó figurákról készült makró fényképeken mesélt el drámai történeteket antihősökről. Ekkor született meg a fiktív űrhajós karaktere, akit Startronnak hívnak. Startron azonban nem hasonlít a korábbi erőszakos, durva és kártékony karakterekhez. Jószándékú, felfedező hős.

A legújabb kiállításon játékos és gyermeki módon találjuk szembe magunkat az élet örök kérdéseivel. Vörös megtartja a Starter Sets eredményeit, de meg is haladja azokat. A történetmesélés eszköze továbbra is a legó. A különös forma újra- és újra megkérdőjelezi a néző pozícióját. Vajon részt tudunk venni a játékban? Távol tudjuk tartani magunkat a képektől vagy benvonz és játékba hoz?