Stop-time

2023. szeptember 8. – október 13.
MegnyitóOpening: 2023. szeptember 7. 19:00
MegnyitjaRemarks by: Barnás Ferenc

Time-stop

Egy lakást a megvétele után új tulajdonosa felújítja, elvégzi a szükséges karbantartási és javítási feladatokat, vagy ezen kívül új tárgyi eszközöket épít be a régieket lecserélve.

Amennyiben csak felújításról, renoválásról van szó, akkor a régi tárgyi eszközöknek az eredeti állapotának a helyreállítása a cél, hogy a tárgy élettartama és teljesítőképessége növekedjen. Ha az új tulajdonos korszerűtlennek gondolja és elégtelennek a tárgy teljesítőképességét, akkor új eszközökbe ruház be, bízva a rövid- és hosszútávú befektetés megtérülésében.

Mindkét esetben az ingatlan tárgyként van kezelve, a berendezések pedig eszközök. Ezek a beavatkozások nem úgy tekintenek az ingatlanra, mint egy szerves élőlényre, ami a környezet és az idő eredőjeként alakul, azoknak lenyomatát őrzi, hanem durván, anakronisztikusan, érzéketlenül beavatkoznak az időfolyamatba, és újnak szeretnék látni a régit. Helyreállítás címen eltakarják a látható időt.

A látható idő eltüntetéséhez a büszke tulajdonos különböző vállalkozókat bíz meg, vagy a maga barátai és családja segítségével kalákában végzi el a „piszkos” munkát. Ezek az időtagadó munkálatok az ingatlanon belül felújításnak számítanak, és nem engedélykötelesek (lásd 312/2012. (XI. 8.) Korm. rend.), mint például a meglévő konyhabútor cseréje, gépészet felújítása, festés, burkolás vagy nem főfal bontása.

A Time-stop sorozatom célja, hogy ne tárgyként kezeljek egy ingatlant, és dokumentáljam a benne lejátszódott időt, amit a felújítás lenulláz mint egy stopperórát az edző hüvelykujja.

Ötvös Zoltán