Tapintat

(festett-, álló- és mozgóképek)

2011. szeptember 9. – október 15.
MegnyitóOpening: 2011. szeptember 8. 18:00
MegnyitjákRemarks by: Víg Mihály, Rényi András
Forgács legújabb kiállításán három egymással a mélyben összefüggő sorozatot állít ki, 14 fotót, 7 videót és 7 festményt.

A Kávézacc sorozat szétfolyó „véletlenségének” képeiből akár „a jövő is kiolvasható”, Forgács fotóin viszont ez egy megfogható valóság, a csésze korlátai közé szorított fekete szemcsék mozgástere adva van, nem tágítható.

Videói „zen” naplórészletek, egy-egy pillanat megfigyeléseinek lenyomatai. A művész mozgástere a fotográfuséhoz képest megnő, a táj úgy szűkül és tágul, ahogy azt Forgács kreálja, ugyanúgy, ahogy az utcán ugráló béka mozgását, még ha áttételesen is, a video rendezője irányítja.

A kiállítás legnagyobb meglepetése Forgács új festménysorozata. Bár Forgács a Képzőművészeti Foiskolát szobrász szakon kezdte és húszas éveinek közepéig festőnek is készült, az ecsetet mégis letette. Közel 15 év után nyúlt újra a vászonhoz és kezdett dolgozni a most kiállított művein.

Festményeinek alap inspirációi a kiállítás álló és mozgóképei, minden mindennel összefügg, minden több síkon értelmezhető, de Forgácsnál még a szépség sem maradhat érintetlen az adott történelmi idő-pillanat hangulatától.

Forgács felszabadultsága itt ível a legmagasabbra, az arckép leképezi a hangulatot, a tekintet a félelmet, a mozdulat a kíváncsiságot.