Tűz: jöjj velem!

2013. október 25. – november 22.
MegnyitóOpening: 2013. október 24. 19:00
MegnyitjaRemarks by: Sugár János
KurátorCurator: Kenéz Réka
„A tűz feletti uralom képessége kultúránk eleme, hiszen már sok ezer nemzedék óta integráns részét alkotja minden emberi társadalomnak. A tűz nélküli létből a tüzet is magába foglaló létbe tartó átmenet sok szempontból biztonságosabbá és kényelmesebbé tette az életet; ugyanakkor új kockázatokat és kényszereket is eredményezett.”

Johan Goudsblom: Tűz és civilizáció


A tűz észrevétlen behálózza a mindennapjainkat. Egyfelől kultúrtörténeti toposz, máig élő szimbólum — jelentése összeolvadt a prométeuszi csíny civilizációs következményeivel. A tűzgyújtás képessége egyszerre hozott melegedést, túlélést, ahogy a tűz „megfoghatatlansága” egyben táplálja is a tőle való félelmet.

Kicsit elvonatkoztatva, ugyanakkor a napi realitás szintjén – ha nem is a Goudsblom által megidézett autentikus formában – a háztartásokban használt energiaforrások rokon vonásokat mutatnak. Tűzhasználat, átalakulás, de egy ponton túl feltartóztathatatlan folyamat.

A kiállítás keretén belül e birtokolhatatlanság látszatát oltja ki az öt kiállító művész, a tűz lehetséges jelentéseit kisajátítva. Fázisképekkel, a szikrától a hamuig. Biztonságosan. Hiszen a galéria terében kiállításra kerülő művek nem éltetik, csupán megidézik a tüzet – Tűz: jöjj velem!