Dévaj Geometria

2017. november 4. – november 24.
MegnyitóOpening: 2017. november 3. 19:00
MegnyitjaRemarks by: Fitz Péter
Jovanovics Tamás festészetének geometriáját eddig inkább minimalistának nevezhettük: horizontális, vertikális, diagonális egyenes, töretlen vonalak. Ugyanakkor festészete sosem volt tisztán, a szó művészettörténeti értelmében minimalista, a színek alkalmazása ahhoz túl szabados volt. Ez a kettősség, a formai minimalizmus és a színbeli expresszionizmus most új szintre lépett.

Az alapformák és a kompozíciók maradtak többnyire minimálban, de a zabolátlan színkezelés a minimalista struktúrákat szinte kaotikussá teszi. Bár a festményeknek van matematikai, strukturális rendje, de ezt a színek tobzódása és dinamizmusa háttérbe tolja és nézője válogatja, ki látja meg inkább a rendet és ki inkább a káoszt.

Hosszabb szemlélés esetén jó eséllyel az érzetek folyamatosan oszcillálnak, a rend helyett káoszt látunk, vagy épp a káosz válik át renddé. De bármely irányba is vigye el a nézőt a percepciója, a kiállítás képei egyféle anti-komoly, vidám, dévaj geometriai játékosságot képviselnek, ennyi talán bizonyos.