Elérni a horizontot

2022. június 21. – június 30.
MegnyitóOpening: 2022. június 30. 18:00

Eileen F. Almarales Noy havannai képzőművész a budapesti tranzit.hu és a havannai ArtistaXArtista művész-csereprogramja keretében hat hetet tölt Budapesten. A művész installáció- és performansz-alapú gyakorlatában gyakran jelent kiindulási pontot Kuba, melynek ellentmondásos gazdasági, politikai adottságait globális összefüggésben vizsgálja.

A művész annak a fiatal kubai generációnak a tagja, amely tisztában van vele, hogy az ország erőszakkal fenntartott politikai rendszere a máig hangoztatott szlogenek ellenére nem igazságos, elzárja az embereket a valódi információktól és tudástól, amellyel változtatásra lennének képesek. Noy érti a globalizált világ működését, és meggyőződése, hogy további határok szabása helyett tudatos összefogásra és szolidaritásra van szükség a Föld megóvásához.

Az Elérni a horizontot (Reaching the Skyline) című budapesti kiállítás anyaga egy tíznapos folyamat során áll majd össze. A művész minden nap a város más-más pontján fogja a Kubából hozott földhalmot kiszórni és a földet vízzel keverve városi anzixot fest a helyszínen. A festési akció után a földet összegyűjti, és másnap egy másik helyszínen készít városképet, folytatva ezt addig, amíg a föld elfogy, illetve összekeveredik a helyi utcák porával.

Az akvarellek gyarapodása és a kiállítás épülése június 21-től lesz követhető az ISBN Galériában, ahol június 30-án a megnyitó és egyben záró esemény során lesz látható a teljes anyag.