Pop, tárgyak, satöbbi

2007. január 19. – március 2.
MegnyitóOpening: 2007. január 18. 19:00
KurátorokCurators: Sebestyén Ágnes, Nádudvari Noémi
Ez a kiállítás kísérlet, vizsgálódás arra nézve, hogy hogyan hat ránk napjaink tárgykultúrája, hogyan viszonyulunk a minket körülvevő tárgyakhoz. A kiállítási anyag összeválogatásakor alapvetően arra voltunk kíváncsiak, hogy a művészek személyes környezetében lévő tárgyak milyen módon kapnak szerepet a művészi munkájukban, a műalkotásokban a közvetlen tárgyi való hogyan transzformálódik át és vesz fel esetleg új formát, megjelenést, vagy nyer más értelmet, jelentést.

Az is fontos kérdés, hogy honnan származnak azok a tárgyak, amelyek direkt vagy indirekt módon beépülnek a műalkotásokba: képviselnek-e valamilyen kulturális utalást, életformát; kapcsolódnak-e valamilyen kulturális közeghez; milyen mértékben reprezentálják a kortárs fogyasztói kultúrát, mennyire használják ennek a vizuális nyelvezetét, megfogalmaznak-e ezzel szemben kritikát vagy éppen elutasítják-e azt, amikor nosztalgikus, régi, személyes vagy társadalmi múltat idéző tárgyakra építenek egy-egy művet.

Kurátori munkánk során arra is választ kaptunk, hogy a pop művészet milyen mértékben van jelen napjainkban, nemcsak idézetként, hanem egy friss, erős, belülről motivált aktuális jelenségként.

Az is nagyon fontos volt számunkra, hogy olyan művészeknek vagy nem-művész kreatív fiataloknak nyújtsunk bemutatkozási lehetőséget, akik még nincsenek jelen a műtárgypiacon, vagy még kevésbé ismertek. Ennek megfelelően a kiállításon résztvevő művészek közül sokan a közelmúltban szereztek képzőművészeti diplomát, de van közöttük iparművész, és street artos, graffitis is.

A kiállítás fontos jellemzője a műfaji és technikai sokszínűség: festmények, szobrok, tárgyegyüttesek, robotok, installációk, videómunkák és divatfotók egyaránt láthatóak a galéria terében.