Robert Schumann megmentése

2005. március 31. – május 7.
MegnyitóOpening: 2005. március 30. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Halász Péter
A kamerák tárgyak, személyek, vagyis a valóság “felvételére” szolgálnak. Valójában azonban a felvétel pillanatában magát a tárgyat vagy a személyt már nem is igazán érzékeljük.

Georg Winter munkáinak központi témája az észlelelés paradoxona és az észlelésre szolgáló eszközök mindennapi használatának vizsgálata.

A fotográfiai és filmfelvevő tevékenység megfigyelése a kiindulópontja Winter “Ukiyo Camera Systems” projektjének. Kameratechnikával és új médiumokkal foglalkozó fejlesztőirodáját 1992-ben alapította; ezzel saját márkát teremtett, amely különleges fotó- és filmkamerák teljes választékát kínálja. Az ötlet különlegessége, hogy a termékkel szembeni elvárásokról a hangsúly a cselekvés síkjára kerül. A cél az, hogy különböző tréningek során a vizuális ingereket az egyén test-érzékelésének tudatosulására irányítsuk át.

“A képszervezés és képtovábbítás fontos része hétköznapi tájékozódásunknak és az emberek közötti megértés egyik lényeges meghatározója.” (Georg Winter)

“Piroska Szindróma” című filmprojektjének keretében, melyben a kultúrák közötti megértés és a fordítás problémáival foglalkozik, Georg Winter most azt a kérdést teszi fel: “menthetőek vagyunk-e még?”

A kiállítás-megnyitó estéjén Georg Winter Halász Péter színházi rendezővel közösen egy “filmforgatás” keretében – mely az Ukiyo Camera Systems szabályai szerint zajlik majd – Robert Schumann megmentését modellezi. A performansz aktualitását az adja, hogy 150 évvel ezelőtt mentették ki Robert Schumannt a Rajnából, melybe zaklatott lelkiállapotban beleesett.