Women/Water/Bodies

2024. április 11. – május 30.
MegnyitóOpening: 2024. április 10. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Nagy Dániel
KurátorCurator: Molnár Veronika

One breath away from mother Oceania
Your nimble feet make prints in my sands
You have done good for yourselves
Since you left my wet embrace and crawled ashore
/Björk: Oceania/

„A víz testünket az ajándék, adósság, lopás, bűnrészesség, differenciálódás, és kapcsolatok hálójába fonja” – írja Astrida Neimanis a Bodies of Water (2017) című korszakalkotó hidrofeminista könyvének bevezetésében. Az emberi test felépítését nagyban meghatározó víz elválaszthatatlanul összeköt bennünket a környezettel és más „vizes lényekkel”: a bennünk keringő folyadékok beszivárognak a földbe, majd visszatalálnak a szervezetünkbe, és ilyen értelemben a víz szennyezése önpusztításhoz vezet.

Miközben a gazdasági elit igyekszik biztosítani a tiszta ivóvízhez való hozzáférését, a neokolonialista viszonyok által uralt afrikai országok súlyos vízhiánnyal küzdenek, tovább nehezítve azt a nőket aránytalanul terhelő felelősséget, hogy ellássák közösségeiket. 

A Women/Water/Bodies című páros kiállításon Om Bori berlini magyar származású művész és Wura-Natasha Ogunji nigériai képzőművész a ghánai Accra és a nigériai Lagos gyenge vízellátó rendszereivel foglalkoznak, kiváltképpen a nők ezen területen betöltött szerepével. Munkáik azt vizsgálják, hogy a nők milyen árat fizetnek a vízhordásért, amelynek terheit szó szerint a hátukon hordozzák, valamint, hogy miként fonódik össze ez a jelenség a környezeti igazságtalansággal és a nemek közötti egyenlőtlenséggel.