100 év természet

Tájképek és csendéletek az MBH Bank gyűjteményéből

2024. június 15. – július 21.
MegnyitóOpening: 2024. június 14. 19:00
MegnyitjaRemarks by: Muladi Brigitta
KurátorCurator: Rockenbauer Zoltán

Az egyik legfontosabb ügy az emberiség számára a XXI. században a természet kérdésköre. Hogyan viszonyuljunk ehhez a csodálatos erőforráshoz, hogyan vigyázzunk rá, hogyan segítsük megújulni? A természethez való viszony rendkívül sokoldalú: tekinthetünk rá az élet alapjaként, a civilizáció nyersanyagaként, esztétikai élményként és felsőbbrendű univerzális kapcsolódásként egyaránt. Az 1990-es évektől induló MBH Banki gyűjteményből kialakított válogatás ezt a roppant fontos és összetett kérdéskört vizsgálja a magyar művészet mesterművei segítségével.

A művészet társadalmasításának eszközeként az MBH Bank törekvése, hogy a műremekekből álló gyűjteményét folyamatosan elérhetővé tegye a nagyközönség számára Magyarország szerte. A művészettörténet emblematikus darabjai így nem tűnnek el egy vállalati gyűjtemény süllyesztőjében, hanem a kultúra szövetének részei maradnak azáltal, hogy nagyvárosok kiemelkedő művészeti intézményeiben kurátori koncepciók mentén válnak láthatóvá. Az első lépés a debreceni MODEM-be szervezett kiállítás megvalósítása.

Kiállított művészek: Benczúr Gyula, Berényi Róbert, Bernáth Aurél, Börtsök Samu, Csók István, Czóbel Béla, Egry József, Farkas István, Gadányi Jenő, Kmetty János, Nemessányi Kontuly Béla, Kernstok Károly, Ligeti Antal, Márffy Ödön, Markó Ferenc, Medgyes László, Mednyánszky László, Mund Hugó, Nádler Róbert, Olgyai Viktor, Orbán Dezső, Patkó Károly, Pécsi Pilch Dezső, Perlrott Csaba Vilmos, Székely Bertalan, Szin György, Szőnyi István, Ziffer Sándor