Bemutatkozó kártyák

2013. december 7. – 2014. február 20.
MegnyitóOpening: 2013. december 6. 15:00
MegnyitjaRemarks by: Maria-Alina Asavei
A Bemutatkozó Kártyák egy figyelemfelkeltő kiállítás-koncepció, amelynek egyben az a célja, hogy megfékezze a roma közösségek elleni növekvő diszkriminációt. Kiindulópontul Adrian Piper „bemutatkozó kártya” fogalma szolgál, a kiállítás ennek rekonstruálása és kiterjesztése. Rekonstrukciónk egyben társadalmi aktivizmus, amely minden idők egyik leghatásosabb rasszizmus elleni művészeti állásfoglalásának újrajátszása és újrarendezése révén próbálja orvosolni a diszkriminációt.

Piper első generációs konceptuális művészként szállt szembe a társadalom mindent átható rasszizmusával. Bemutatkozó kártyáival arra buzdított, hogy mindenki vegye saját kezébe a rasszizmussal való konfrontációt. A bemutatkozó kártya a mai névjegykártya elődje volt, olyan társadalmi konvenció, amely egyszerre jelentett felhívást, bemutatkozást és kommunikációs eszközt. Kiállításunk minden darabja ilyen szimbolikus bemutatkozó kártyaként szolgál, hogy felhívja a figyelmet a romák társadalmi, kulturális és területi szegregációjára. A kiállítótérben és azon túl is tényleges Bemutatkozó Kártyákat osztunk majd, amelyeket Adrian Piper Calling Card No.1 alkotása ihletett.

A kiállítás középpontjában a művészi gyakorlat kapcsolatteremtő és együttműködő ereje áll. Roma és nem roma európai művészeket kértünk fel együttműködésre. Az alkotások egyaránt felkavaróak (kritikusak, gondolatébresztőek), és szépek (szívszorítóak, érzelmesek). Fogalmi és médiumbeli változatosságuk ellenére az a közös bennük, hogy mindegyik politikai tettként funkcionál, ideiglenesen átruházva a cselekvés képességét az emberekről a művészetre, hogy erősítse az együttműködést és a társadalmi igazságosságot.

Az erőterek és hatások elég változatosak ahhoz, hogy ne csak a cselekvés vagy a reakció számítson politikai, kritikus tettnek, hanem érzéseink és érzelmeink újraélesztése is. A kiállítás azt próbálja bemutatni, hogy nem csak a képzőművészeti aktivizmus radikális formái lehetnek hatékonyak, hanem az is, amit Tom Blokk „prófétikus aktivista művészetnek” nevezett.

A kiállított tárgyak között vannak mail art munkák, vallomások, video performanszok és digitális kollázsok is. A Bemutatkozó Kártyák az „üzenetváltás művészetének” egy nyitott és decentralizált networkje, amely az együttműködésen, megosztáson és cserén keresztül bővíti közönségét. A kollaborációt dialogikus értelemben képzeljük el: amelyben minden tag aktívan és döntésképesen vesz részt a művészeti projektben. A Bemutatkozó Kártyák terveink szerint egy utazó és folyamatosan bővülő kiállítás lesz.