Col Tempo – a W.-projekt

2010. január 16. – március 14.
MegnyitóOpening: 2010. január 15. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Nádas Péter
KurátorCurator: Rényi András
2009 júniusa és novembere között volt látható az 53. Velencei Biennálé Magyar Pavilonjában Forgács Péter médiaművész Col Tempo – a W.-projekt című installációja. A Rényi András kurátor gondozásában megvalósított mű egy a II. világháború idején nemzetiszocialista antropológiai kutatások céljából összegyűjtött és ma a bécsi Természettudományi Múzeumban őrzött film- és fényképarchívum anyagából építkezik.

A gyűjtemény sok ezernyi, egységes szabvány szerinti, hadifoglyokról, őrökről és osztrák lakosokról készült arcképből áll, amelyeket „tudományos” célból gyűjtöttek össze és archiváltak. A mű azonban nem az egykorú dokumentumok történeti feldolgozása.

Célja inkább az, hogy egyfajta labirintus struktúrában megmutassa: hányféle képpen nézhetünk rá a másik emberre? Miként nézi, szemléli, érti félre vagy érti meg a mai néző ugyanazon képeket különféle – művészettörténeti, történeti, kortársművészeti, életrajzi vagy akár lélektani – kontextusokban?

A drámai erejű mű erkölcsi kérdésekkel, a történelmi emlékezet hiányaival és előítéletes reflexeink működésének felkavaró tapasztalataival szembesíti azt a nézőt, aki hajlandó olvasni ezeknek az embereknek a tekintetéből.