Inter

2024. május 22. – június 11.
MegnyitóOpening: 2024. május 21. 18:30
MegnyitjaRemarks by: Kicsák Lóránt

„a szubjektum-objektum kérdése az inter-szubjektivitás kérdése a Természet kérdése”
Merleau-Ponty: A látható és a láthatatlan

„Ahol már nem is az én és a másik egymásban való »megtestesülés«-e [incorporation] a tét, hanem az én és a másik és a dolgok »átterjeszkedés«-e [empiètement] egymásba.” Merleau-Ponty: La Nature

Évek óta foglalkoztat minket, hogy egy közös kiállítás keretében megvizsgáljuk, milyen viszonyok megteremtése lehetséges munkáink között. A tárgyak feltételezett, megsejtett reflektív viszonyba állíthatósága mellett vagy ellenére nem magától értetődő ennek a vállalkozásnak a sikere.

A siker alatt ez esetben azt értjük, hogy az adott tér kondíciói között a műveknek megtaláljuk-e egy olyan együttállását a látvány összességében, ami képes a tárgyak műtárgyként való befogadását, értelmezését új rétegekkel gazdagítani.

Az alapvető felvetésünk, hogy mielőtt a tárgyainkat megneveznénk képként, plasztikaként. mindenek előtt a tárgykultúra részének tekintjük. A tárgykultúra részének, de a tárgykultúra egy speciális területének.

Hogy mi ez a specialitás, van-e érvényessége annak a meghatározásnak, hogy műtárgy, pont ezek azok a kérdések, amiket magunknak is felteszünk folyamatosan tevékenységünk közben, és ennek a kiállításnak létrehozásakor is.