Lerántjuk a leplet

2023. március 2. – április 6.
MegnyitóOpening: 2023. március 1. 18:00
KurátorCurator: Molnár Veronika

Az idén negyven éves Liget Galéria eddigi fennállása alatt állandó lehetőséget biztosított magyar és nemzetközi művészeknek arra, hogy bemutassák női szempontú, a feminizmus keretrendszerét tudatosan vagy látens módon alkalmazó műveiket.

A „Lerántjuk a leplet” című rendhagyó csoportos kiállítás keretében az elmúlt négy évtized egy-egy meghatározó szereplőjének alkotásait hozzuk vissza a megújult galériatérbe. Magdalena Frey, Oláh Mara (1945-2020), Szász Lilla és Ujj Zsuzsi kiállításon látható alkotásai felelevenítik, kibővítik, vagy gesztus szinten utalást tesznek olyan korábbi ligetes szerepléseikre, amelyekben saját testüket médiumként használva a beöltözés, fragmentálás vagy kendőzetlen dokumentálás segítségével fogalmaztak meg kérdéseket, vizsgáltak tabutémákat a hagyományos női szerepekre vonatkozóan.

Napjainkban az egyre erősödő autoriter tendenciák hatására érzékelhetően fokozódik az igény a női test és szexualitás kontroll alatt tartására – például az alkotmányos abortuszjog eltörlésével az USA-ban, a gender szak beszüntetésével hazánkban, vagy az erkölcsrendőrség legújabb akciói által Iránban – ennélfogva a galéria folytatja a művészeten keresztüli politikai állásfoglalását olyan további alkotók bevonásával, akik tudatosan reagálnak ezekre a folyamatokra.

Om Bori, Januskó Klaudia, Poprádi Flóra és Stephanie Winter válogatott munkái előrevetítik a galéria jövőbeli irányait, amelyben fontos szerepet kapnak majd olyan, a mainstream művészeti intézmények által csak kevéssé feldolgozott témakörök, mint az interszekcionalitás vagy a cyberfeminizmus.

A kiállítás egy olyan szinergiát kíván létrehozni, amelyben több generáció hangjai keverednek, és ahol a galéria múltjának és jövőjének törekvései összeérnek. A kiállítás címét Om Bori ‘without headscarf‘ (2016) című munkája inspirálta.

Kiállító művészek: Om Bori, Magdalena Frey, Januskó Klaudia, Oláh Mara, Poprádi Flóra, Szász Lilla, Ujj Zsuzsi, Stephanie Winter