Poszt-kortárs

2015. augusztus 28. – szeptember 25.
MegnyitóOpening: 2015. augusztus 27. 19:00
KurátorCurator: Beke László
A kiállítás konceptora Beke László, aki már két éve foglalkozik a PosztKortárs jelenséggel:

„A PosztKortárs nem egyszerűen új művészeti irányzat, hanem inkább helyzet, feltételrendszer, állapot, amint Jean-François Lyotard híres könyvében posztmodern kondícióról beszél. Ha belegondolunk a művészeti élet alakulásába, könnyen rekonstruálhatjuk, hogy kortárs művészetről már legalább 25 éve beszélünk, és kétséges, hogy negyedszázad múlva még ugyanez lesz a helyzet.

Szeretnénk valami újat, valami mást hozni – bármit is jelentsenek ezek a jelzők. Nem támadjuk a kortárs művészetet, csak szeretnénk felülírni. A PosztKortárs támaszkodik a kortárs művészet elemeire, mint ahogy a posztmodernre is, elismeri továbbá, hogy a posztszocializmus és a posztkommunizmus maradványaival is szembesülnie kell (a NeoMarxizmusról nem is beszélve).

A kiállító művészek különböző irányokban fogják kibővíteni a PosztKortárs fogalmát műveikkel és statementjeikkel. Mivel a Chimera-Project Galéria maga is vállalja a PosztKortárs feltételrendszert, elképzelhető, hogy kiállításrendezői és galériás változtatásokkal fog találkozni a közönség. Mivel a kiállítótér viszonylag korlátozott, a művek maximálva vannak 50 x 50 cm-re, és nincs kizárva, hogy a műveket érkezési sorrendben fogjuk installálni.”

(Beke László konceptor)

A PosztKortárs fogalmi megragadására szándékosan nem teszünk kísérletet. Egy ilyen kísérlet eleve paradox lenne: a PoKo szubsztanciális eleme a teoretizálással szembeni ellenállás, melynek hátterében a modernista és posztmodernista idiómákkal szembeni elhatárolódás, ezekkel való keveredés elkerülésének szándéka áll.