Privát nacionalizmus

2014. május 9. – június 15.
MegnyitóOpening: 2014. május 8. 19:00
KurátorokCurators: Varga Rita, Pacsika Márton
A Privát nacionalizmus projekt célja, hogy a képzőművészet eszközeivel, a lokális sajátosságok figyelembevételével vizsgálja azon társadalmi problémákat, amelyek az egymás mellett élő nemzetek és etnikumok nacionalizmusát meghatározzák a kelet- és közép-európai régió országaiban.

A kurátori koncepció alapja, hogy a kortárs művek tematizációs módszerei nagyban eltérnek a tömegmédiumok szerkesztési elveitől. A kiállításokkal olyan terek jönnek létre, ahol a kritikai hangvétel és a befogadói reakciók találkozhatnak. Ezért a projekt olyan érveket és látásmódokat sorakoztat fel, amelyek az egymás mellett élő kultúrák szimbiózisát, a társadalmi problémák, kulturális konfliktusok megoldásait preferálják.

A Privát nacionalizmus kiállítássorozat öt országban és hét városban kerül bemutatásra: Prága, Kassa, Pécs, Drezda, Krakkó, Berlin és végül Debrecen művészeti intézményei rendeznek a projekt keretében kiállítást. A program a Közelítés Művészeti Egyesület szervezésében, egy tizenkét fős nemzetközi kurátori testület szakmai irányításával, hazai intézményekkel és nemzetközi galériákkal együttműködésben valósul meg.

Pécsett tizennyolc országból, közel hatvan művész munkája látható. A kurátori koncepció annyiban tér el a korábbi kiállításoktól, hogy a déli régiók felé irányuló kitekintést mutat. Pécs a Balkán kapujaként a kiállításon megtekinthető munkák által kelet-nyugati nyitást kezdeményez. A pécsi szelekció újvidéki, koszovói, olasz, izraeli és palesztin művészeket is bemutat, továbbá történeti áttekintést ad a posztszovjet- és az ex-jugoszláv országok képzőművészeinek munkáiból.