Új média a kezünkben

Roma újmédia-művészek Közép-Európában

2011. április 9. – április 30.
MegnyitóOpening: 2011. április 8. 17:00
KurátorCurator: Péli Sarolta
A közép-európai roma művészeti közegben fontos változások történtek az elmúlt néhány évben. A művészek figyelme intenzívebben fordult a médiaművészet műfaja, illetve az újmédia eszközei felé, ami részben a második roma pavilon megtermékenyítő hatású, újmédia-műveket kereső nyílt felhívásának, részben pedig a hivatalos képzőművészeti oktatásban részt vevő roma alkotók számszerű emelkedésének köszönhető. A kiállítás ezeket a legújabb tendenciákat mutatja be.

A fiatal roma képzőművészek muvei azt sugallják, hogy a roma kultúra és a roma identitás éppúgy sokféle és polarizált, mint a többségi kultúrák. S bár az újmédia, mint műfaj a fizikai apparátus (reprezentációs tér, hely, épület és tárgyak) hiányában jelent meg, hatékony alternatívának tűnik a roma közösségek és alkotócsoportok sokszínű művészetének bemutatására.

Vajon értelmezhetőek-e az eddigi politikai és művészeti akciók, performanszok, non-profit és virtuális hálózati tevékenységek (melyek sok esetben a valós apparátus hiányát enyhítik) kortárs művészeti kontextusban? A tárlat közép-európai – magyar, szlovák és cseh – példákat sorakoztat fel, amelyekben a roma kultúra és művészet a fejlődő technológiákat használja kulturális, politikai és esztétikai lehetőségeinek feltárására.

Olyan jelenségeket kíván bemutatni, mint a „lomizásból” származó számítógép-alapanyagok újraszervezése (hardverművészet), a roma művészek tudatos média- és közszereplései, vagy épp interaktív közösségi projektek. A részt vevő művészeket a három ország képzőművészeti felsőoktatási intézményeiben februárban meghirdetett Nyílt Pályázati Felhívás keretében választották ki.