Budapest Box

Rejtett szcéna a 90-es években

2002. július 5. – szeptember 29.
MegnyitóOpening: 2002. július 4. 18:00

A Budapest Box című „a művész mint kurátor” koncepciójából indul ki.
A kiállítás azokat a projekteket és valós vagy virtuális helyszíneket mutatja be, melyek az elmúlt tizenkét év során Budapesten jöttek létre. A múlt idő használata nem teljesen jogos ebben az esetben, hiszen jó néhány ezek közül ma is létezik (Kirakat Galéria, Kis Varsó, kmkk, Manamana, TNPU, ikOn, JAVA, Szabics Ágnes, index, Videospace). Ez is a magyar kortárs képzőművészeti szcéna egyre élénkülő aktivitásának a jele.

A kiállítás által bemutatott időszak körülbelül 1989 júniusában Budapesten kezdődött, amikor a később Újlak Csoport néven ismertté vált, fiatal képzőművészekből álló csapat kiállítást rendezett a lerobbant Hungária Fürdőben. Ugyanezen a nyáron több alkalommal a használaton kívüli óbudai Újlak mozit vették birtokba egy-egy estére, egyéni és csoportos kiállításokat rendezve. A művészek által kezdeményezett kiállítások és kiállítóhelyek létrejötte legtöbbször a hivatalos intézmények működési hiányosságaira utal. A művészek a működő struktúrával párhuzamos intézményeket alapítanak és támogatás nélkül, minimális költségvetésből működtetik, tevékenységükkel az intézményi rendszer hiányzó elemeit pótolják.

A kiállítás a szorosan vett budapesti szcénát mutatja be, melyhez szeptember folyamán ún. szatellit-események kapcsolódnak, ahol egyrészt a Budapesten kívül létrejött kezdeményezéseket, másrészt néhány külföldi, modellértékű projektet mutatunk be. Ezen kívül szerepel majd a programban több kerekasztal-beszélgetés, előadás, koncert, stb.

A Ludwig Múzeum Budapest – Kortárs Művészeti Múzeum a Budapest Box kiállítás kapcsán szeretne egy Magyarországon eddig általánosan nem elterjedt gyakorlatot bevezetni: a kiállító képzőművészek munkájuk elismeréseként honoráriumot kapnak. Ez a lépés szimbolikusnak tekinthető, és a képzőművészek társadalmi megbecsülése szempontjából óriási jelentőségű.

Résztvevő művészek:

Beöthy Balázs
Leseraum 2 (Luchezar Boyadijev, El-Hassan Róza, Milica Tomic)
Fodor János – Horváth Tibor: JAVA / BBS
Folyamat Galéria / Fő u.3. (Császári Gábor, Adèle Eisenstein)
"Török" Fürdő (Adèle Eisenstein, Kozári Hilda)
Hejettes Szomlyazók
Kirakat Galéria
kmkk (El-Hassan Róza, Hegyi Dóra, Sugár János, Süvecz Emese)
Kis Varsó
Mű-Terem Kiállító (Kopasz Tamás)
Menesi Attila / Christoph Rauch
Milieu et L’EGO (Beöthy Balázs, Nemes Csaba, Pereszlényi Rolland)
Szabics Ágnes: Túlélési gyakorlat
TNPU (szuperintendáns: St. Auby Tamás)
Manamana (Erhardt Miklós – Várnagy Tibor)
Veszely Beáta
Négy Nagy Gazdag (elek is, Hecker Péter, Nagy Attila)
Újlak Csoport
Videospace Budapest: frames (Eike, Németh Hajnal, Várnai Gyula)