Pixelek

2009. január 18. – február 7.
MegnyitóOpening: 2009. január 17. 18:00
KurátorokCurators: Spengler Katalin, Petrányi Zsolt
A művészet lényege az, hogy közönsége legyen. A múzeumok és kiállítótermek falai azonban gyakran szűkösnek bizonyulnak, amikor a művészetet a fiatal közönséghez szeretnénk eljuttatni.

A magyar MTV és a Műcsarnok 2008 tavaszán közös projektet indított, amelynek célja, hogy fiatal képzőművészeket – festőket, szobrászokat, fotósokat – mutasson be a nagyközönségnek, s ezáltal a fiatal generációval megismertesse a pályakezdő művészek gondolkodását és alkotásait.

A Pixel Portré című riportsorozat hetente öt percben, illusztrált interjú formájában mutatott be egy-egy fiatal alkotót. A harminc hét alatt bemutatkozó harminc művészrol készült összeállítás átmenetileg az interneten is elérhető az MTV oldalán, ami lehetővé teszi, hogy november végétől december végéig szavazás formájában a nézők is kinyilváníthassák véleményüket arról, mely művész személyisége vagy alkotásai a legérdekesebbek a számukra.

A Pixelek kiállítást a harminc művészből válogatva, a nézők szavazatai és a szakmai kurátorok döntése alapján a legjobbnak talált alkotók munkáiból rendezik meg az MTV riportalanyainak listáját is összeállító kurátorok.

A kiállítás koncepcióját alapvetően a felvett interjúk és a nézők által kiválasztott művészek határozzák meg, így a művek és a helyszínen újra megnézhető riportok a művészszemélyiségekre és -szerepekre, valamint a generációt foglalkoztató alapvető kérdésekre helyezik a fő hangsúlyt.

A sokféle médiumot felvonultató tárlat és az azt megelőző tv-projekt nem titkolt célja ráébreszteni a fiatalokat, hogy a velük egy korú képzőművészek érdeklődése és önkifejezése sok hasonlóságot mutat az övékkel,