Promenád Projekt

2011. január 21. – február 27.
MegnyitóOpening: 2011. január 20. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Hegyi Lóránd
A Promenád Projekt nemzetközi kiállítás sorozat célja bemutatni a mediterrán régió, valamint Közép- és Dél-Európa különböző országainak művészetét, elősegítve ezzel a kapcsolatfelvételt. Az első Promenádot 2008-ban, Pozsonyban szervezte meg Hegyi Lóránd, a Saint Etienne-i Modern Művészetek Múzeumának igazgatója. Az ötlet az övé ugyan, de a szervezésben és a finanszírozásban mindig a kiállító ország befogadó intézménye vállalja a főszerepet.

Budapesten, a Kogart Ház tizenkét, Hegyi Lóránd által válogatott különböző nemzetiségű művész mellé tizenegy magyar kiállítót választott ki, hogy az országot képviseljék. A válogatás szempontja kettős volt: legyen fiatalos, sokszínű, és olyan alkotásokat mutasson be, amelyek a különböző műfajok határait feszegetik.

A Promenád Projekt magyarországi állomásán minden hagyományos és új médium megjelenik. A közös vonás az érdeklődés: a kiállító fiatal magyar művészeket a közös emlékezet, a gyermekkor, a múlthoz való viszony kérdései foglalkoztatják. A válogatás nem ad átfogó képet a magyar kortárs képzőművészet jelenlegi helyzetéről, nem is törekszik erre.

Ehelyett azt érzékelteti, miképpen látják és láttatják a negyven év alatti művészgeneráció markáns hangvételű képviselői a művészet lehetséges útjait Magyarországon, a XXI. század első évtizedében. A Budapesti kiállítás anyagából a Kogart nyolcvan oldalas katalógus ad ki.