Animaton – a lélek biológiai formája

2022. augusztus 10. – augusztus 26.
MegnyitóOpening: 2022. augusztus 9. 18:00

Helló, van öt perced, hogy beszéljünk a lélekről?

1954-ben egy bizonyos pszichiáter doktor így írt a The American Journal of Medical Science című folyóiratban megjelent cikkében: “A további EEG-vizsgálatok lehetővé tették, hogy megfigyeljük az említett területek magas aktivitását olyan ember-specifikus élmények során, mint a meditáció, a boldogságérzés vagy az együttérzés. Az egy bizonyos helyről (Brodmann 24-es és 32-es terület), mikrokanül segítségével vett in vivo minták jelentős mennyiségű ismeretlen és korábban nem megfigyelt anyagot (A) tartalmaztak.“

A doktort még abban az évben letartóztatták regisztrálatlan eszközzel történő munkavégzés vádjával, és az amerikai Élelmiszer- és Kábítószerügyi Hivatal erőfeszítéseinek köszönhetően két év börtönre ítélték. Szabadulása után három nappal meghalt, miután a büntetés nagy részét letöltötte.

Mi volt ez a cikkben említett ismeretlen szerves vegyület, amely az emberi agy legfontosabb funkcióiért felelős? A források hiánya miatt az orvos munkamódszereit és az eredményeket soha nem sikerült teljesen újraalkotni. Az Animaton ennek a befejezetlen történetnek a rekonstrukciója.