Anya azt mondta, lehetnék hologram is

2013. június 28. – július 6.
MegnyitóOpening: 2013. június 27. 19:00
MegnyitjaRemarks by: Szász György

Az Alain Aspect és az általa vezetett csoport 1982-ben tett kutatásai egyes vélemények szerint a 20. század egyik legfontosabb megfigyelése. A kutatócsoport felfedezte, hogy bizonyos körülmények között a szubatomi részecskék, például az elektronok, képesek egymás között az azonnali kommunikációra, függetlenül a közöttük húzódó távolságtól. Így nem számít, hogy 3 méterre vagy 10 milliárd kilométerre vannak-e egymástól.

Ezen kutatások más tudósokat is mozgósítottak, többek között David Bohm-ot is, a University of London fizikusát. Bohm arra jutott, hogy az univerzum kézzelfogható szilárd formája csupán látszólagos, a mindenki által megélt valóság egy gigantikus hologram.

A kiállító művészek zöme közel három éve ismerik egymást és egymás munkáját, gondolkodásmódját. Az együtt eltöltött műtermi idő, a közös feladatok természetesen teremtenek kapcsolatot az alkotók közt mind szociálisan, mind pedig a munkák koncepciójának kialakításában.

A kiállításra az általuk megfogalmazott címre, mint hívó szóra készítenek munkát. A cím játékossága sokszínű munkák elkészültét jelentheti, tekintettel értelmezésének bőségén. Eljátszva a gondolattal, hogy mindenkinek a saját munkája, még ha teljesen más kontextusban is közelíti a témát, alapjaiban ugyanazt a tudást tartalmazza, egy érdekes párbeszédet sejtet a kész művek közt.

Kiállítók: Berkes Ádám Csanád, Cséffai Györgyi, Leitner Levente, Megyeri Ráchel Barbara, Tóth Balázs Máté