Cigány vagyok

2010. július 23. – augusztus 31.
MegnyitóOpening: 2010. július 22. 19:00
MegnyitjaRemarks by: Csizmadia Alexa
Mi van akkor, ha valaki nem akar megfelelni annak a sztereotíp képnek, amelyet a társadalom húz rá? Mi van akkor, ha olyan szerepekbe képzeli magát, amelyet sosem gondolnánk az övének?

Terri Potoczna projektjében önként vállalkozó romákat arra kért, hogy ismert festményekről válasszanak ki maguknak egy alakot, akinek szívesen a bőrébe bújnának (a felhívás itt olvasható: www.gypsykings.info).

Magyarország különböző pontjaira utazott el, hogy találkozzon velük, videóra rögzítette a kép kiválasztásának folyamatát és a szereplők gondolatait a választott képről és roma identitásukról. Az önkéntesek között a debreceni ügyvéd-gyakornok épp úgy megtalálható, mint a fiatal szegedi festő-mázoló.

Az öltözékek Andi Sieto színházi jelmeztervező munkáját dicsérik, a felvételek pedig budapesti fotóstúdióban vagy a modellek lakókörnyezetében készültek. A fényképezést bemutató filmfelvétel a megnyitón az installáció részeként lesz látható, és belehallgathatunk az interjúalanyokkal folytatott beszélgetésekbe is.

A projekt szembe akar menni azon tendenciákkal, amelyek a romákat a médiában a már megszokott sztereotípiákat erősítve ábrázolják.