Elcserélt fejek

2001. november 7. – december 9.
MegnyitóOpening: 2001. november 6. 18:00

A berlini művészek installációját alapvetően Thomas Mann “Elcserélt fejek” (eredeti cím: Die vertauschten Köpfe) című novellája motiválja.

Az installáció két szimultán vetített videóból, hat fotótablóból és agysebészeti eszközök bemutatásából áll.

Hinderk Emrich neurológus, pszichológus és filozófus elemzi Thomas Mann írását annak a dupla vetítővászonnak az egyik oldalán, mely a kiállító tér közepén foglal helyet. Ugyanennek a vászonnak a túloldalán Robert White idegsebész professzor előadását láthatjuk, aki a nyolcvanas években végrehajtott majomfej átültetéssel kapcsolatban beszél a fejátültetés technikai megvalósításáról.

A hat tablóból álló “Elcserélt Testek” című fotóregény esztétikai világa Chris Marker “La jetée” fotóregényére és a Nouvelle Vague konceptuális szerelmes filmjeire emlékeztet. A fotóregény a két barát, Jan és Jon történetét meséli el, akik egymás testi és szellemi adottságaira féltékenyek. Szerelmük Marie-hoz, ill. szerelmi bánatuk balesetbe sodorja őket, miközben mindketten fejüket vesztik. Ezután egy komoly orvosi kísérletnek vetik őket alá. Ez a szerelmi történet Thomas Mann novellája mellett az aktuális genetikai, neuro-biokémiai folyamatokkal és az emberi identitás problémájával foglalkozik.