Essentia Artis

Az MMA művészeti ösztöndíjasainak kiállítása

2023. március 2. – április 2.
MegnyitóOpening: 2023. március 1. 18:00

Az Essentia Artis a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíjprogram 2019−2022. évi ösztöndíjas évfolyamának zárókiállítása. Az összművészeti kiállítás és programsorozat első ízben 2023 márciusában kerül megrendezésre, közel egy hónapon át várja tárt kapukkal az érdeklődőket.

2018-ban indult útjára az ösztöndíjpályázatát, amely minden évben 100 művész számára biztosít három évre szóló támogatást. A kilenc művészeti területen zajló elmélyült munka szakmai törekvései mellett fontos cél, hogy közösség is formálódjon, ahol művészeti ágakon belül és azok között is létrejövő, aktív és jövőbemutató együttműködések születhetnek.

A 2019-ben ösztöndíjas éveit kezdő évfolyam zárókiállításán az építőművészet, a film- és fotóművészet, az irodalom, az ipar- és tervezőművészet, a képzőművészet, a népművészet, a színházművészet, a zeneművészet és a művészetelmélet mint a művészeti ösztöndíjprogram főbb irányai összefonódnak. Az Essentia Artis kiállításán átfogó képet kaphat a publikum a csaknem harminc kiállító művész elmúlt néhány évben végzett alkotói eredményeiről, ám ezzel együtt a kiállított művek magát az ösztöndíjprogramot is fémjelzik.

A kiállítással párhuzamosan megjelennek a nem tárgyalkotó ösztöndíjasok munkái is; az Essentia Artis eseménysorozatában hetven kísérőprogram, portfólió-bemutató, előadás, szakmai műhelymunka, bemutató, tárlatvezetés formájában válnak láthatóvá az ösztöndíjas időszak eredményei. Tematikus napok keretében a legkisebbek éppúgy megtalálják a kapcsolódást a művészetek közvetítőivel, mint a szakmabeliek – workshopok koncertek és előadások között válogathatnak az érdeklődők. Az események fényét hazai és nemzetközi szinten elismert és kedvelt szakemberek gondolatai egészítik ki.