Félárnyék

A FŰZ art group kiállítása

2023. január 11. – január 26.
MegnyitóOpening: 2023. január 10. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Révész Emese

Projektjeink során egy közösen választott tematikához készítjük el a műtárgyainkat. Ezen a kiállításon a tudatos és a tudatmező szélén elhelyezkedő, félárnyékos zóna letapogatásából született művek kerülnek bemutatásra. A fények, árnyékok és a háttérben meghúzódó tartalmak találkozása különleges hangsúlyt kap az installálás során, illetve a ránk jellemző mediális sokféleség is megjelenik.

Textil szobrok, hímzett textil képek, Rorschach mintákból inspirálódó kerámia amfórák, különleges technikával készült papírkollázsok, lightbox installáció, UV reagens kísérletek és áttetsző üvegszövetből formált munkák várnak a kiállítás látogatóira a Panel Contemporary intim terében.

David Attenborough hidegvérűekről szóló sorozatában bemutat egy gyíkot, ami a karjával egyértelmű, figyelmeztető jelzést ad le, amikor egy másik, rivális gyík a területe felé közeledik. Ez a jelzés az emberi szem számára észrevehetetlenül sebes, ám attól még, hogy nem látjuk, része a minket körülvevő természeti univerzumnak, és természetesen rendkívül fontos része a kis gyík életének.

Saját, emberi valóságunkban is számtalan olyan apró esemény zajlik, melyek tudatosan nem, viszont a tudatosság küszöbe alatti régióban rögzülnek bennünk, és később számos formában kioldódhatnak. Reakció, álom, vagy érzékenyen irányított alkotói folyamat során. “…mint a lótusz az ingoványból.”

A valóság végiggondolhatatlan és izgalmas tartományainak bejárása nem csak keveseknek megadatott emberi élmény, hanem általános és mindannyiunkra jellemző tapasztalás.

“Minden tapasztalat végtelen számú ismeretlen tényezőt tartalmaz.” – fogalmazza meg Jung az Ember és mítoszai című tanulmánykötetben. A félárnyékos rész elmosódó határterületén – ha máshogy nem, de a szemünk sarkából – észlelhetjük a máskor rejtve maradó képeket és érzeteket. Mint azokban az álmokban, amikor tudod, hogy valaki végig melletted van, de nem látod, csak a jelenléte bizonyos.

Az installált munkák mindegyike ennek a tudatmező szélén elhelyezkedő, félárnyékos zónának a letapogatásából született meg.

Hat alkotó hatféle eszközkészletével létrehozott valódi szimbólumokat láthatunk a térben, melyeknek belső magja nem a gondolatiságból fakad, hanem sejtés vagy érzés szintjén létezett.

A csoport tagjai: Czinder Fanni, Juhász Kinga, Metzing Eszter, Tóth Annamária Rita, Palman Zsuzsi, Wirth Abigail