Fiktív vonalak

2019. október 5. – október 25.
MegnyitóOpening: 2019. október 4. 19:00
MegnyitjaRemarks by: Varga Tünde

A határról legáltalánosabb szinten, mint geopolitikai „térelemről” szokás beszélni, amely a földrajzi teret államokra, vagyis zászlók alá rendezett területekre osztja. Azonban vannak kevésbé konkrét határfogalmak is, ilyen például a szimbolikus, és a rendkívül változékony társadalmi határ, mely az interperszonális kapcsolatainkat, a közösségekhez való viszonyulásunkat körvonalazza. A szimbolikus határ a valóság absztrakt felosztását definiálja, mely alapján megkülönböztethetjük és elkülöníthetjük tárgyak, személyek vagy fogalmak egyes csoportjait.

A kelet-európai országok között húzódó adminisztrációs vonalak összetettségét, az egymásra rakódott időrétegek, a rendszerváltás előtti évtizedek és az elmúlt közel 30 év sok tekintetben befolyásolta. Ezt illusztrálják a Schengeni egyezmény következtében funkciójukat vesztett határátkelők épületei is.

A Fiktív vonalak című csoportos kiállítás célja, az adott téma sokoldalúságának és komplexitásának bemutatása a képzőművészet eszköztárának segítségével.

Kiállítók: Demeter Dávid, Gróf Ferenc, Kárpáti János Iván, MAMŰ társaság (Elekes Károly; Ferenczi Károly), Murányi Mózes Márton, Permanent Residents (Bogyó Virág; Hódi Csilla), Tamir Zadok.