Genesis

2023. március 8. – április 15.
MegnyitóOpening: 2023. március 7. 18:00

Az elmúlt 5 évben Juan Brenner munkája nagy része a Guatemalai Felföld néven ismert, nagyon különleges és jelentőségteljes terület összetett jelenségeinek megértésére irányult.

Kezdve a 16. századi guatemalai spanyol inváziótól és annak következményeitől, majd a kikényszerített népbutításon át, mely legyőzte és szétzúzta a helyi uralmat, és végül elérkezve egy új gyarmati rendszerhez, amely a hatalmi egyensúlyt a megszállók javára mozdította el, sok olyan ötletet gyűjtött, amely kutatása kulcsfontosságú összetevőjévé váltak.

Fontos megjegyezni, hogy a helyi idővonal nincs összhangban a világ társadalmi-gazdasági és technológiai epicentruma által diktált haladási normával, és annak ellenére, hogy a háború utáni guatemalai felföldi maja generáció a gazdasági befolyása révén fordulóponthoz érkezett, az alkotót mégis jobban érdekli, hogy a jelenlegi generáció hogyan alakítja ki a kulturális javak új halmazát, melyet átitat a helyi hagyomány, valamint az univerzálisabb narratívák és esztétika.
A felföldi fiatalok az első olyan generáció, amely hatékonyan létesít érthető párbeszédet kortársaival szerte a világon.

Létezik egy életerő, amely magából a területből fakad, valamint a ragyogás, melyet mindig is birtokolt ez a csoport – egy energetikai erő –, kitörölhetetlen és intenzív, és ami fokozatosan nyeri vissza vonzerejét a gyarmati időkben beoltott homályos valóság után.

Ezzel az új munkával a „alakulás folyamatát”, a felföldi társadalmi struktúra elmozdulását, változásait, és a térségben kialakuló új generáció felnőtté válását kívánja dokumentálni a művész.