in my garden

2000. január 11. – február 12.
MegnyitóOpening: 2000. január 11. 18:00
Videók: Megnyitó I.Megnyitó II. — >In my garden

A kiállítás a Danish Contemporary Art Foundation (DCA), Koppenhága és a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület, Budapest műterem- és kiállításcsere programjának lezáró kiállítása.
A projekt története:
Ebben a nemzetközi projektben az Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) partnere a koppenhágai Danish Contemporary Art Fondation (DCA). A DCA független alapítvány, mely szervezője és egyben támogatója is a dán kortárs művészek külföldi szerepeltetésének.
A DCA Foundation az egyetlen dán szervezet, amely kortárs képzőművészek nemzetközi reprezentálásával foglalkozik, kurátoraik rendezték a Velencei Biennálé dán szekcióját, valamint a Sao Paoloi Biennálén való részvételt. Rugalmas, meglehetősen kis szakmai csoport vezeti az intézményt, így nyitottak a hasonló projektek iránt.
Az FKSE és a DCA 1998. novemberében kezdte az együttműködést. Marianne Jensen Krogh, a DCA egyik vezető kurátora, Budapesten járt az FKSE által szervezett tanulmányúton, hogy intézményünkkel és a magyar fiatal képzőművészeti szcénával megismerkedjen. Programjában diavetítéssel egybekötött előadások, műterem- és galérialátogatások szerepeltek.
A látogatás viszonzásaként a Danish Contemporary Art Foundation 1999. februárjában meghívta a projekt felelős magyar kurátorát, Molnár Editet, hogy egyhetes tanulmányúton vegyen részt, és kiállítást szervezzen a cserekiállításban résztvevő magyar művészeknek, valamint a dán képzőművészeket felkérje a csereprogramban való részvételre. A galériásokkal folytatott tárgyalások eredményeként a résztvevő magyar képzőművészek, Csörgő Attila és Lakner Antal, 1999. decemberében egyhónapos tanulmányútra Koppenhágába utaztak, ahol a Gallery North nevű, művészek által vezetett galériában két másik dán képzőművésszel közösen fognak kiállítani (a kiállítás 2000. január 7 – február 5-ig tart majd nyitva).
A csereprogram magyaroszági részében ez év május-júniusában két dán képzőművész, Frans Jacobi és Peter Land, Budapestre érkezett, ahol magyar képzőművészekkel közös műveket hoztak létre. A meghívott művészek ittartózkodásuk alatt dia- és videóbemutatóval egybekötött előadást is tartottak a Stúdióban a munkáikról. A közös munka eredményeként a Stúdió Galériában már látható volt egy kiállítás, 1999. október 19. és november 6. között, amelyen Frans Jacobi és Koronczi Endre mutatkozott be egy közös installációval. A dán és magyar kurátor együttműködésének az volt tehát az alapötlete, hogy olyan művészek találkozását segítsék elő, akik majd a projektben nem csak közösen állítanak ki (eddigi egyéni munkásságukat reprezentálva), hanem egyfajta “dialógushelyzetben” új, közös művet hozzanak létre. Ennek az első hallásra talán kockázatosnak tűnő vállalkozásnak eredményeképpen született meg az In my Garden című kiállítás, mely Peter Land Németh Hajnallal közösen készített videóját és egy installációt mutat be.