Kiterjesztett jelen – Átmeneti valóságok

2022. április 8. – szeptember 4.
MegnyitóOpening: 2022. április 7. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Huoranszki Ferenc

 

A kiállítás a napjainkra mind globális, mind személyes szinten megtapasztalható állandósult átmenetiség kérdését járja körül. Részben a technológiai fejlődésnek köszönhetően, részben a társadalmi, illetve biológiai rendszerek evolúciójából fakadóan nemcsak a jelen vált kiszámíthatatlanná és bizonytalanná, de a jövő apokaliptikus végjátékként felsejlő képe sem nyújt számunkra biztos fogódzót.

Az átmenetiség azonban magában hordozza a választás és a változás lehetőségét is, amely épp a folyamatos ideiglenességből képes erőt meríteni és ezt az erőt kreatívan mozgósítani. A kiállított művek a jelen pillanatának megragadásával és totálissá tételével mutatnak fel lehetséges alternatívákat a folytonos jelleggel újraíródó mindennapjaink tükrében.

A csoportos nemzetközi kiállítás változatos technikákat és médiumokat (installáció, multimédia eszközök) vonultat fel az átmenetiség állapotainak érzékeltetésére, közvetítésére. A kiállítás előkészítése során a kurátorokban célként fogalmazódott meg, hogy a tárlat címére, vagyis a benne szereplő kiterjesztettségre visszautalva, a kiállított anyag egy része a múzeum falain kívül, a város szövetébe ágyazva kerüljön bemutatásra, így a koncepcióhoz szervesen kapcsolódó helyspecifikus installációk a kiállítás térbeli kiterjesztésére tesznek kísérletet.

A tervezett projektek a kiállítás ideje alatt Budapesten elszórtan, különböző időpontokban valósulnak meg a Ludwig Múzeumban nyitva tartó kiállítás időkeretein belül, így lefedve a 2022. április 8-tól szeptember 4-ig tartó időszakot.

Kiállító művészek: Tsuyoshi Anzai, Nina Canell, Jeannette Christensen, David Claerbout, Nathalie Djurberg & Hans Berg, Ejtech, Felsmann István, Matthias Fritsch, Cyprien Gaillard, Fabien Giraud & Raphaël Siboni, Hiwa K, Oto Hudec, Richard Ibghy & Marilou Lemmens, Koronczi Endre, Jill Magid, Dane Mitchell, Yuko Mohri, Cornelia Parker, Nika Radic, Mika Rottenberg, Superflux, Andrea Zittel