Sci-fi instrumentum

2013. november 13. – november 16.
MegnyitóOpening: 2013. november 12. 20:00
KurátorCurator: Salamon Júlia

Tudományos fantasztikus, mint narratív keret. Röviden így foglalható össze az a felvetés, amelybe a Labor Galériában látható kamarakiállítás négy fiatal alkotó munkája mentén ad betekintést.

A kortárs művészeti szcénában mára már közhelynek számít az a transzformációs folyamat, amely egy jellemzően populáris kultúrához sorolt műfajt egy magas művészetként jegyzett médiumba emel át. Azontúl, hogy az ilyen markáns határvonalak már feloldódtak, legalábbis hangsúlyozásuk nem releváns, mégis érdekes egy kiállítás erejéig nyomon követni, hogy válik a science fiction, a maga stilisztikai jegyeivel, témáival, megszokott fordulataival, sémáival kortárs képzőművészeti alkotások gyújtópontjává. A tudományos-fantasztikus modernkori mitológiája teremti meg azt a közös kulturális keretet, tudásbázist, amelyet az alkotók más-más módokon adaptálnak.

A felhasználás, kisajátítás indítékai különbözőek. Van, hogy a műfajra jellemző kísértetiesség installációba merevedik, vagy az épp startolni készülő DIY űrhajó sajátos eredetéről mesél. Máskor a hétköznapi tapasztalat, a saját biográfia űrhajómaszkos portrésorozatba jelenik meg szarkasztikus humorral fűszerezve. Vagy a közelmúlt megértésének, ezen belül személyes viszonyok megfogalmazásának metaforikus eszközeként hasznosul. A sci-fi alapanyaggá válik, beszivárog, a művek beszédmódjának szervezője lesz.