Somewhere between Consumer and Pedestrian

2021. november 4. – november 26.
MegnyitóOpening: 2021. november 3. 18:00
Hogyan látjuk városainkat és annak külterületeit? Értelmezhetjük őket, mint márkajelzések és üzenetek tömeges kompozícióját? Mit mesélnek nekünk köztereink? Városaink megjelenése tükrözi kultúránkat, amelyet mindenki a kereskedelmi- és az állami szektor által írt szövegek mentén értelmez.

Mint lakosok szemtanúi vagyunk tereink fogyasztói érdekekből történő kommercializálódásának és a kontrolnak, ami előre eltervez mindent, ahelyett, hogy hagyná történni a dolgokat természetes menetükben. Ezek a jelenségek foglalkoztatják Markéta Kinterovát, aki fotóival és poszter alapú munkáival igyekszik feltárni a problémakör különböző rétegeit.

Művészkönyve a kiállításon szintén bemutatott „What You See Is What You Think” a posztkapitalista disztópiát vizsgálja hirdetőtáblákon és a kísérleti képválogatáson keresztül. Ez az újfajta óriásplakát formátumú könyv olyan platformot nyújt, amely felülírja a hagyományos képeskönyvek olvasásának koncepcióját.

A szövegekkel ellátott melléklet reagál azokra a köztereken alkalmazott vizuális stratégiákra, melyeknek elsődleges szándéka az elnyomó rendszerek megszilárdítása és a városi lakók fogyasztókká alakítása.

Markéta Kinterová (*1981), cseh képzőművész. Munkásságában elsősorban konceptuális fotográfiával foglalkozik, gyakori témái közé tartoznak a városi közterek. A cseh Jan Evangelista Purkyne Egyetem Művészeti és Design Karán tanult fotográfiát. Könyve; „What You See Is What You Think” az „Oppositional Reading of Public Space” című doktori disszertációjának részeként jelent meg, amelyet 2019-ben védett meg a prágai művészeti akadémián.