Studies on my grandma’s garden

2022. október 19. – november 26.
MegnyitóOpening: 2022. október 18. 19:00
MegnyitjaRemarks by: German Kinga

A Studies on my grandma’s garden című sorozat Almudena Romero több éves kutatásának eredménye a levelekben és a virágokban természetesen előforduló fotográfiai folyamatokról, mint a fényfehérítés és a fotoszintézis. Almudena nagymamája kertjét felderítő- és alkotói központként használta azért, hogy harminc különböző növényt és virágot azonosítson be a kertben, annak érdekében, hogy fotóművészeti műtárgyakat hozzon létre, valamint tudományos, művészi, filozófiai és bensőséges reflexiót alakítson ki a fényképezésről, az örökségről és a fenntarthatóságról.

Ezek a bio gyantában megkövesedett növényfotók a törékenység és az eltűnés esztétikájára utalnak, amely feltárja Almudena nagymamájának immateriális hagyatékát, valamint a fotóművészet önkifejezését. A műalkotások a termelésre és az örökségre vonatkozó kérdéseket feszegetik, amelyek központi szerepet játszanak a jelenlegi környezeti válságban, valamint a művészeti iparban.A Studies on my grandma’s garden című sorozat nyomatai a napfénynek a növényi levél klorofill-pigmentjeire gyakorolt fehérítő hatása révén készülnek. A pigmentek különböző mértékben fehérednek, így zöld színű, monokróm fotónyomat születik. A folyamat nem igényel további kémiai eljárást vagy színezést. Ezek a levélnyomatok Almudena kézmozdulatait ábrázolják a műalkotások készítése közben.

Minden egyes levél egyedi kémiája miatt más-más tónusú és kontrasztú nyomatot ad, így a levélre exponált kép néha jobban láthatóvá, máskor pedig észrevehetetlenebbé válik. Ezzel párhuzamot von a gyakran láthatatlan női munkával is, amelyet a nők a háztartásokban és a kertekben végeznek.