Retrospektív

2008. december 13. – 2009. február 15.
MegnyitóOpening: 2008. december 12. 19:00
MegnyitjaRemarks by: Földényi F. László
KurátorCurator: Petrányi Zsolt


Thomas Ruff alkotói tevékenysége enciklopédikus igényű összefoglalása napjaink fotóművészetének. Témái a portréfotótól a csillagászati képekig terjednek – a mikrokozmosztól a makrokozmoszig. Szemlélete egyben tudományos és politikai karakterű, de érzékenyen reagál napjaink képi kultúrájának felfogásbeli változásaira. Technikailag átfogja a fotózás fejlődésének legfőbb állomásait egészen napjaink digitális mechanizmusaiig. Grandiózus méretű nagyításai igen szemléletes képet adnak a fotográfia módszereiről, vagy ahogy a művész maga mondja, nyelvtanáról.


Annak a nemzedéknek a tagja, aki először tanulta a fotózást művészeti akadémián. Fiatal művészként éli meg az 1977-es kasseli documentát (ahol később, 1992-ben kiállít), amely 150 év fotóművészetét mutatja be, azaz tanúja a fotózás beemelésének a képzőművészeti kánonba. Portréfotói által válik ismertté, ám később számos témát jár körül, végig szem előtt tartva a fotó médiumának alapkérdéseit.


A kiállításon a művész eddigi munkásságának legfontosabb sorozataiból válogattunk: jpeg, Gépek, Szubsztrátum, Aktok, Portrék, Más portrék, Éjszakák, Újságképek, Csillagok. Bemutatjuk a művész legfrissebb sorozatának, a Zycels című szériának néhány reprezentatív darabját is.


Az Aktok sorozat megtekintését 18 év alatti látogatóinknak nem ajánljuk!