Vasszobrok

2020. november 11. – november 26.
MegnyitóOpening: 2020. november 10. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Pataki Gábor
Jó tíz éve, 2010. januárjában nyílt meg a Fészek Galériában a Spontán szobrok (Antennaszobrok, téri graffitik és könyvtárgyak) című kiállításom. A most kiállított vas szobrokban is van valami véletlenszerű, spontán vonás, de nem véletlenül keletkeztek, mint a háztetőkre, tornyokra, gyárkéményekre telepített kesze-kusza antennák, amiket akaratlan köztéri szobrokként is értelmezhetünk. 2019 nyarán meghívtak a Kecskeméti Acélszobrász Művésztelepre, ahol módom volt a korábban csak fából készült, a festményeim modelljeként használt makettjeimet nagyobb méretben, vasból megvalósítani.

A szobrok alkotóelemei egy-egy ponton kapcsolódnak egymáshoz. A pont-hegesztés biztos kötést tesz lehetővé a lebegő tárgyak között. Egymásba kapaszkodva rugaszkodnak el a talapzattól. Azt a viszonylagos különbséget, ami a síkplasztikáim ( a csiga alakú reliefek) rendezettsége és a festményeimen lebegő tárgyak rendezetlensége között volt, nem a festészet eszközeivel csökkentettem, hanem a szobrok lettek olyanok mint a képek. Közben létrejött valami nem várt látvány, plasztikai érték.

A szobrok mellett egy 2012-es festményt, a 2010-es kiállításról két fotót állítok ki. 1996-ban, 1991-ben, 1982-ben a Fészek Galériában megvalósult csoportos kiállítások katalógus-címlapját láthatják még. Szerepel a Pécsi Színháztéri Galériában ( Plasztikus képek, képszerű plasztikák címmel) 1980-ban rendezett csoportos tárlat katalógus-borítója és az Ikarusz konténer című szobrom reprója mint plasztikai előzmény, 1978-ból.

Barabás Márton