Meglepetés 2

2001. december 1. – december 31.
MegnyitóOpening: 2001. november 30. 18:00Meglepetés
Kiállítás- és eseménysorozat három helyszínen

A reklámipar és a szórakoztató film műfajainak egyik kulcsfogalma a „fordulat”. A néző a megszokott narratíva illetve cselekmény során olyan elemmel találkozik, amely megváltoztatja az addigiakban kialakított képzetét a szereplőről, az eseményről vagy jelenetről. A meghökkentésnek ez a módja a figyelem fenntartásának eszköze, ami érdeklődésünk folyamatosságát is biztosítja az alkotás szemlélése során. A váratlan eltérés a megszokottól olyannyira alapeleme lett e műfajoknak, hogy gyakran némi csalódottsággal állunk fel a TV vagy a mozivászon elől, ha nincs részünk meglepetésben.

A képzőművészet a huszadik század folyamán szintén gyakran élt a meghökkentés eszközével. Ennek célja legtöbbször a néző érzelmi állapotának befolyásolása volt, ami a klasszikus avantgárd idején provokatív szándékot is mutatott. A . század elejére azonban a művészeti irányzatok, a magasművészet és a popkultúra egymást átható elmozdulásai révén a helyzet alapvetően megváltozott.

A „Meglepetés” című kiállítás sorozat kettős cél tűz ki maga elé. A fiatal német és magyar művészek párhuzamos törekvéseinek bemutatása mellett célja, hogy a művészet fogalmának mai alakulásáról, kiterjesztéséről beszéljen. Ennek eszköze a „meglepetés”, mely a megjelenés újszerű módjait mutatja miközben figyelmet gerjeszt. Nem titkolt szándékunk, hogy olyan bemutatókat állítsunk össze, amelyeken a művészi megnyilvánulások élményszerű befogadására nyílik alkalom.

A kiállítássorozat olyan innovatív, fiatal művészek munkáit mutatja be, akik elsősorban nem a képzőművészet megszokott formáinak használatára koncentrálnak, hanem a mű ereje, hatása, a kifejezés pontossága érdekében szokatlan módszereket vetnek be, kiterjesztik a megszokott műformákat, figyelmük a kontextusra is irányul. A magasművészet és a popkultúra eszköztára mellett hétköznapi tapasztalatok tárházából is merítenek. Éppen ezért ezek a művek bárki számára, előzetes ismeretek nélkül is könnyen megközelíthetőek. Ez az attitűd nemcsak a művészetről alkotott hagyományos fogalmainkat helyezik új megvilágításba, de a globalizáció kihívásainak hálójában vergődő intézményeket is számos kérdés elé állítja: Hogyan kommunikál egy galéria, egy múzeum a közönségével? Hogyan mutassunk be „média-technológiákat” használó műveket hagyományos kiállítási környezetben? Hogyan változik a művészet szerepe és funkciója a 21. század realitásában?

Kurátor csoport:
Diana Baldon, Beöthy Balázs, Molnár Edit, Petrányi Zsolt


Ingyenes busz indul a megnyitóra a Műegyetem főbejárata elől, november 30.-án, pénteken 16-órakor.