Stalking Utopia

A város nyomában

2008. január 26. – február 29.
MegnyitóOpening: 2008. január 25. 18:00
A kiállítás nemzetközi művészek munkáját mutatja be, akik 2007-ben Eisenhüttenstadtban és Dunaújvárosban dolgoztak. Kutatásaik az egykor ideálisnak tervezett városok nyomai mentén haladtak, és a helyszínek szociális valamint kulturális miliőjét vizsgálták. Míg Eisenhüttenstadtban a régebben kultúrközpontként működő Der Aktivist nevű épület volt a munka, majd később a kiállítás központi eleme, a dunaújvárosi workshop résztvevői többnyire a város köz- és kültereit járták be. A 18 művész a Stalking Utópia kiállításon találkozik, ahol nem csak egymás munkáit és munkamódszereit ismerhetik meg, hanem előkészítik a 2008 szeptemberében tervezett Futurológusok Kongresszusát is.

A kiállítás címe arra a szinte megmagyarázhatatlan késztetésre és érdeklődésre utal, amely a művészeket a tervvárosokba vezeti. Mi érdekes Eisenhüttenstadtban, amit jelenleg a fiatalok elvándorlása és az ipar visszafejlesztése jellemez? Mit kereshet és mit találhat felfedezőutján a művész ebben a műemlékké nyilvánított, egy letűnt kort konzerváló építészeti környezetben?

Thomas Neumann fotós, aki már korábban felkeresett és kutatott több európai tervvárost, köztük az egykori Sztálinvárosokat is, kollégáit, a fiatal német fotóművészet képviselőit hívta meg a kelet-német kisvárosba. Dunaújvárosban a helyzet egy kicsit más: a 2007 októberében rendezett workshop résztvevői egy helyi képzőművész, Kaszás Tamás meghívására érkeztek a városba. Többen már korábban is jártak itt, vagy az Interkulturális Tájékozódó városnéző túrái alkalmából, vagy kedvtelésből, kalandvágyból.

A bemutatott fotók, installációk és projektművek hol a városok adottságaira reflektálnak, hol egy ideális térben elképzelt találkozás lehetőségeit járják körül. A bevett nézőpont kizökkentése által ismeretlen arcait mutatják a városoknak, kiemelve az itt fellelhető emlékeket és vágyképeket is.