Kinetikus kép

közép-európai képzőművészek animációs filmjei

2010. június 26. – július 29.
MegnyitóOpening: 2010. június 25. 19:00
MegnyitjaRemarks by: Iványi-Bitter Brigitta
KurátorCurator: Nolasco-Rózsás Lívia
A kiállítás olyan képzőművészek munkáit mutatja be, akik animációs technikákat is alkalmaznak műveik létrehozásakor. Cseh, lengyel, német, szlovák és magyar alkotók egy-egy animációs filmje, installációja és több esetben a hozzá kapcsolódó anyagok; vázlatok, fotogrammok, rajzok láthatóak.

Öt mű a rendszerváltás előtti, öt pedig az azt követő időszakból való. A politikai rendszer változásával, bár attól függetlenül az animációs film technikája is megváltozott, az analóg formáról a digitálisra került át a hangsúly. Így az 1990-ig készült, a kiállítás anyagában szereplő művek analóg, míg az ezutáni alkotások nagy többségükben digitális technika segítségével jöttek létre.

A kiállítás célja egy olyan médium bemutatása, mely nem vált önálló képzőművészeti műfajjá, mégis a mozgókép születése óta foglalkoztatja az alkotókat. Az utóbbi évtizedekben régiónkban is egyre többen fordulnak a konstruktív mozgókép alkotási mód, az animáció felé, kihasználva annak reprezentatív és illúzióteremtő tulajdonságait, élve a dokumentarista hűség vagy a teljes absztrakció lehetőségeivel.