Amikor a szükség normává válik (szegényes retrospektív)

2009. június 27. – augusztus 7.
MegnyitóOpening: 2009. június 26. 20:00
KurátorCurator: Török Adrienn


Az Aggtelek csoport Xandro Vallés és Gemma Perales fiatal barcelonai művészek duója. Munkájuk az, ami a performance, installáció és képlékeny szobrászat határán létrejön. Művészetük lényegében reflexió, a kreatív művészi hozzáállás reflexiója a térre és az anyagokra. A művészek játékosan konstruálnak, dekonstruálnak szobrokat, karaktereket, objekteket, néha a színteret magát csomagolóanyagok, ragasztószalagok és festékek segítségével.

Performanszaik során – ha úgy tetszik, duettjeikben – a folyamatos munkálkodás közben a káoszból a rendezettség fázisain át újabb káoszba tartó tevékenység eredményeképpen tárgyak, szobrok, eszközök, építmények születnek kartonból, csomagolóanyagból, ragasztószalagból, festékből.

A tárgyak és a tér átalakulása, felbomlása, újrarendeződése és újbóli átalakulása végetérhetetlen folyamatot alkot, s az esetleg létrejövő és megmaradó tárgy csupán melléktermék, a hangsúly a folyamaton, annak rögzítésén, dokumentálásán van. Az Aggtelek esetében a lényeges elem a tevékenységről születő videó.