Aranyhomok

2024. április 3. – április 26.
MegnyitóOpening: 2024. április 2. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Gulyás Miklós

A klímaváltozás hatásai Magyarországot is érintik. Ez a folyamat igen koncentráltan mutatta meg magát itthon 2022 nyarán. Emberemlékezet óta nem tapasztalt szárazság sújtotta az országot: a Nagyalföld mondhatni pokollá vált. A katasztrófaállapot azonban már évtizedek óta tart.

A fotográfiákon az ENSZ Élelmezési Világszervezete által 2004-ben félsivatagosnak nyilvánított Duna-Tisza közi homokhátság térsége látható. Bár a képek nagy része 2022-ben készült, Váradit már a 2000-es évek első évtizedének végén foglalkoztatni kezdte a téma. A saját bőrén érezte a válságot, – hiszen gyermek és fiatal felnőtt korának helyszínéről van szó – ahol szinte szemmel követhető volt az egyébként évek óta lassan, szinte detektálhatatlanul történő változás.

Ebből a válságból kimaradni lehetetlen, mindannyian benne vagyunk nyakig. Mégis, a kiállítótérben látható képeket sokkal mélyebbé, rétegzettebbé teszi az, hogy egy, a környéken személyes beágyazottsággal rendelkező voyeur készítette, aki nem a nagyváros árkádjai alatt kószált és szemlélődött, hanem egy épp végérvényesen karaktert váltó, katasztrófa sújtotta területen.

Tóth Balázs Zoltán