City Without Walls

2023. február 14. – február 25.
MegnyitóOpening: 2023. február 13. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Smiló Dávid

“Mint a lerombolt város, amelynek nincsen fala, olyan a férfi önuralom nélkül.” (Péld. 25:28, Szent István Társulat fordítása)

Pár éven belül a városlakók a Föld teljes népességéhez viszonyított aránya meg fogja haladni a 60%-ot, végleg kibillentve a vidéki területek és a nagyvárosok közötti egyensúlyt. Megkérdőjelezhetetlennek tűnik, hogy a jövő a globalizációé és az urbanizációé.

Varga Domonkos sorozatában megkérdőjelezi a kései kapitalizmus végtelenségig fejlesztett infrastruktúrájában feltételezett humanizmust. Képalapú kutatása eredménye szemben áll a javuló életminőségünkre vonatkozó általános optimizmussal.

A városon, mint szimbólumon keresztül igyekszik rámutatni, hogyan vall szégyent a korszellem, amikor a fenntarthatatlan fejlődést és az ezt felügyelő rendszert támogatja a humánetológiai szükségletekkel szemben.

Az átvitt értelmű képek és tisztán elméleti szövegek együttese fejti fel az épített környezet determináló erejét, a szaporodó mentális problémákat és a fennálló politikai-gazdasági rendszert egybefonó szálakat, melyek a modern város képében kereszteződnek. Hiszen a mai városokban testesülnek meg azok az ideológiák, amelyek erősebben polarizálnak, valamint sérülékenyebbé és individualistábbá tesznek minket, mint korábban valaha.

A kiállított szövegek és képek ezen a linken is elérhetőek: https://domonkosvarga.com/portfolio/city-without-walls/