Emlékmű az átalakulásnak

Töredék 6 - A Munka napja

2008. április 30. – május 23.
MegnyitóOpening: 2008. április 29. 19:00
KurátorokCurators: Zbyněk Baladrán, Vit Havranek


Az Emlékmű az átalakulásnak projekt az egyéni, társadalmi és politikai átmenet folyamataira vonatkozó tudás és tapasztalat művészi feldolgozására fókuszál. Elsődleges célja, hogy a társadalomban 1989 és 2009 bekövetkezett változásokat művészi és elméleti-művészi közvetítők segítségével értelmezze. A változások alatt az „átalakulás folyamatát” érti, ahogy a közép és kelet-európai volt posztkommunista államok politikai és társadalmi változásait nevezik.

A projekt szándéka, hogy a földrajzilag és kronológiailag meghatározó helyi változásokat az átalakulás folyamatainak kontextusába helyezze azokban az országokban, ahol a változás hasonló folyamatai mentek vagy mennek végbe, általánosságban pedig annak a jelenségnek a kontextusába, ahogyan az emberi társadalmakban a környezet átalakulásai és a világ értelmezési módjának változásai végbe mennek.

A projekt csúcspontja egy kiállítás lesz Emlékmű az átalakulásnak 1989-1968-2009 címmel 2009-ben, amely a prágai Városi Galériában és a brünni Művészetek Házában kerül megrendezésre. A kiállítást három kerekasztal-beszélgetésből álló sorozat és egy kiadvány követi, amely a két és fél év kiállításait, beszélgetéseit, műalkotásait, szövegeit, eseményeit összegzi.

A projekt résztvevői által is személyesen tapasztalt változásokról szóló vitához egy olyan művészeti és művészetelméleti médium létrehozásával szeretne hozzájárulni, amely a poszt-kommunista országokban jelenleg zajló folyamatokra vonatkozó elképzelések alternatíváját kínálja. A résztvevők számára a legfontosabb közönség elsősorban a hazai kulturális közeg, mivel nekik az „átalakulás” az élet természetes része, ezt pedig a széles nemzetközi közönség követi.

A projekt egyik célja, hogy újradefiniálja az átalakulásra vonatkozó tudást, inkább az egzisztenciális és kevésbé a geopolitikai tapasztalatok javára. Az Emlékmű az átalakulásnak projekt az átalakulás tapasztalatát követi nyomon olyan országokban, mint az úgynevezett volt Keleti Blokk, Spanyolország, Görögország, Portugália, Uruguay, Délkelet-Ázsia, néha előre nem látott közelségből.

http://monumenttotransformation.org/