Felületi depresszió és újonnan keletkező élőhelyek

2019. április 14. – június 1.
MegnyitóOpening: 2019. április 13. 19:00

Az Apart csoport ellátogatott a Nyitra felső régiójába, hogy egy rövid filmet készítsen a szénbányászatról és annak az élő környezetre gyakorolt hatásáról. Ebben igyekeznek egyre közelebb kerülni a számukra kulcsfontosságú témává vált éghajlatváltozás egyre növekvő veszélyéhez, amit művészeti és aktivista eszközökkel vizsgálnak.

A film a technológiai fejlődésre, valamint annak a globális felmelegedésre gyakorolt hatására koncentrál. Amit Chernobyl jelentett a nukleáris energia témakörében, azt jelenti a fosszilis tüzelőanyagok által vezérelt technológiák tekintetében a globális felmelegedés.

Abból az alapállásból közelítenek, hogy a jövőnkhöz való hozzállásunkat nem bízhatjuk a véletlenre – meg kell terveznünk, gondolkodnunk, számot kell vetnünk és kontextusba kell állítanunk létezésünket a bolygónk ökoszisztémáján belül. Ezért van szükségünk radikális politikai és technológiai elképzelésekre, amelyek felülírják az individualista ember lehetőségeinek korlátait.

Az Apart egy 2011 és 2012 határán alakult, internacionalisztikusan orientált szlovák művészeti csoport. Jelenleg három tag alkotja, Denis Kozerawski (* 1990), Peter Sit (* 1991) és Andrej Zabkay (* 1987).