Hetey – Konok – Harasztÿ

2023. április 13. – június 4.
MegnyitóOpening: 2023. április 12. 17:30
MegnyitjaRemarks by: Hajdu István

A Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület első alkalommal rendez emlékkiállítást, ezúttal egyszerre három művész tagja: Hetey Katalin szobrászművész (1924–2010), Konok Tamás festőművész (1930–2020) és Harasztÿ István szobrászművész (1934–2022) tiszteletére.

Az alkotók szoros kapcsolatban álltak egymással: mindhárman a két világháború között született generáció tagjai, sok tekintetben hasonló volt a látásmódjuk, s valamennyiük munkásságát Kossuth-díjjal ismerték el. Ugyanakkor eltérő utakat jártak, más-más módszerrel dolgoztak és alkotásaik más-más befogadásra leltek.

A kiállítás anyaga a művészek hagyatékában ma elérhető művek közül és két megismerésre méltó magángyűjteményből került kiválasztásra, így nagyobb részt a késői alkotói korszakokra és néhány téma áttekintésére épült. Talán éppen emiatt érdekes azok számára is, akik jól ismerték munkásságukat.

Összességében és eredendő célját tekintve a tárlat jó alkalmat teremt a neves alkotókról való személyes és közös emlékezésre, a három életműnek és a magyar művészetben betöltött szerepének felidézésére és a magyar művészet nemzetközi megmérhetőségéről való mélyebb elmélkedésre.