Mediating Time and Charm

2023. szeptember 22. – november 25.
MegnyitóOpening: 2023. szeptember 21. 18:00
KurátorCurator: Zsikla Mónika

A Mediating Time and Charm című kiállítás a kortárs képzőművészet eszközeivel reflektál a fraknói Esterházy-vár kincstárának egyes műremekeire.

A burgenlandi Rozália-hegység nyúlványán álló Fraknó vára – rendszerint Kunst- und Wunderkammer jelzővel illetett – csodakamrája az egyik legrégebbi, évszázadok óta érintetlen állapotban megmaradt kuriozitás-kabinet.

A kiállítás nem titkolt szándéka, hogy a kortárs alkotók által kiválasztott történeti műtárgyak és a kiállításra készült reflexiók mintegy párbeszédbe elegyedjenek a kiállítóterekben. A történeti és a kortárs műtárgyak között kibontakozó dialógus pedig – amellett, hogy ritka és érdekes együttállásokat eredményez- jól illeszkedik az Esterházy Art Echo azon törekvéséhez is, amely a régmúlt és a jelen, a hagyományos és a kortárs megközelítések közötti híd megteremtésével a generációk közötti kapcsolatok fontosságát hangsúlyozza.

A kulturális projektek támogatásával az Esterházy Magyarország Alapítvány a történeti Esterházy-család kultúratámogató hagyományait folytatja, miközben a híres család határokon átívelő szellemi örökségét, kulturális kisugárzását is ébren tartja Kelet-Ausztriában és a Pannon-térségben. A kiállítás a Q Contemporary, az Esterházy Privatstiftung és az Esterházy Magyarország Alapítvány együttműködésében jött létre.