Metszett tér

2022. október 13. – november 18.
MegnyitóOpening: 2022. október 12. 18:00
MegnyitjaRemarks by: Radnóti Sándor

Metszett tér címmel Nagy Barbara metszett és festett fekete fatáblái, csiszolóvászon-rajzai és fekete tusfestményei lakják be, szerkesztik újra, kötik össze – vagy inkább nyitják ki – az Inda Galéria síkjait és tereit.

A tábláknak a síkból kiemelkedő, pontosabban bemélyedő, geometrikus formákkal tagolt vonalain, precízen metszett rovátkáin a fény beesési szögétől, illetve a műveket szemlélő szem pozíciójától is függően tárul fel, mozdul meg, kap életet a látvány.

Egyes munkák konkrétan is kilépnek a táblák tárgyi határaiból, hogy a falon folytatódva szénnel rajzolt vonalak által kapcsolódjanak össze más táblákkal, így teremtve vagy felmutatva köztük az átjárást, a folytonosságot.

Hasonlóképpen szabadítják ki anyagi határaik közül a rajzolt vonalak a kis fekete csiszolóvászon korongokat, folyamatos kapcsolódást teremtve-mutatva az érzéki, tapintható valóság, annak képzete és az absztraktba átvezetett/átmutató megjelenése között.

Ahogy a metszett felületek rabul ejtik és vezetik a fényt, s játszanak azzal, úgy ejti rabul, vezeti és engedi játszani esztétikájuk a szemlélőjüket az egyszerű érzéki élvezettől a művészettörténeti, művészetelméleti, látáselméleti, fenomenológiai és ontológiai vonatkozásokig egybenyitott értelmezési tereiben.