Párhuzamos pozicionálás

2023. november 7. – november 24.
MegnyitóOpening: 2023. november 6. 19:00
MegnyitjaRemarks by: Sasvári Edit

Valójában Csanádi Judit felvetése volt az első olyan alkalom, amikor házastársként kértek fel bennünket egy kiállításra, így ez az első itthoni közös szereplésünk. Az élet viszont úgy hozta, hogy ez év tavaszán hamarabb nyílt meg Németországban egy másik tárlatunk az Emil Schumacher Múzeumban.

Kicsit minket is meglepett, hogy a látszólag egymástól távol eső művészi életpályánk milyen jól működött együtt. Az Artus terei és kontextusa új kihívások elé állítottak bennünket, éppen ezért eltérő módon raktuk össze az itt kiállítandó munkákat.

A kiállításon olajfestményeket kombinálunk papír alapú művekkel, amelyek Dia esetében olajrúddal (oil stick-el), Csabánál szénnel készültek. A közös metszéspontok is másképp alakulnak ebben az anyagban, mint korábban Németországban.

Csaba műtermi munkájában 2020 óta a figurális megközelítésű művek után absztrakt festészettel kezdett el foglalkozni, ahol a képeken az ecsetgesztusoknak, az improvizációnak nagy szerepe van. Dia a felhalmozás, gyűjtögetés eredményeképpen kialakult kaotikus enteriőrök ábrázolása mellet egy évtizede elkötelezte magát.

Ugyanakkor nála is van változás, és ez leginkább a papírmunkákon érhető tetten: az oil stick rusztikus technikája tömöríti és tulajdonképpen erősen absztrahálja a látványt. Ezáltal közelebb kerül egymáshoz a két festői szemlélet.

Míg Csaba munkái mind fekete-fehérek, Dia képei színben intenzívek, mely kontraszt ugyancsak érdekes összeköttetést eredményez. Munkáinkat a fotó médiumához való viszony is összekapcsolja: Dia fényképeken gyűjt anyagot a festéshez, melyeket a megfestés során átértelmez, Csaba kontrasztos szénrajzai és festményei tónusukban és fényükben idézik meg a fekete-fehér fotók világát.